Kan antiinflammatorisk livsstil afhjælpes ved Crohns sygdom?

Kan antiinflammatorisk livsstil afhjælpes ved Chrohns sydom?
Lidt sygebaggrunds historie

Som nævnt flere gange har jeg IBS (Irritabel tyktarm) og Morbus Crohn, som er en kronisk tarmsygdom…
Den 20. april 2021 startede jeg på præpareret “Entocort” efter længere periode med mavesmerter og sygdom. (I denne periode var min gigt i hoften også meget slem og jeg havde dagligt smerter og dage hvor jeg næsten ikke kunne gå). Efter 14. dage på medicinen begyndte det virkelig at gå fremad med hensyn til maven. Jeg havde ikke smerter mere, mere energi og var velfungerende. Jeg kunne næsten spise hvad jeg ville og var stort set symptomfri.
Det var skønt.

Den 10. juli 2021 får jeg min første covid-19 vaccine. 4-5 dage efter begynder jeg igen at få store mavesmerter og er virkelig træt hele tiden og må sygemelde mig fra job tit og tæt.
Den 29. juli 2021 tager jeg selv kontakt til hospitalet. Jeg får taget blodprøver den 2. august 2021, som viser forhøjede infektionstal, som er højere end FØR jeg begyndte på præpareret Entocort.
Mit andet covid-19 vaccine stik, skulle jeg have den 13. august 2021, men aflyser i følge aftale med gastromedicinsk afdeling på sygehuset, da sygeplejersken oplyser at de har haft flere der har haft problemer efter deres første covid-19 stik, så skal afvente. Jeg er heller ikke tryk ved at få andet stik på daværende tidspunkt.
Den 13. september 2021 kommer jeg til røgten og scanning af tarmene, som viser en forsnævring af tarmen på ca. 5 cm samt væskeansamling. Jeg får hertil taget blodprøver den 11. oktober 2021 hvor flere var forhøjede og min tarmlæge vil have mig på ny medicin “Imurel“, som jeg så påbegynder den 16. oktober 2021.

Den 27. oktober 2021 har jeg meget stærke mavesmerter og kvalme og føler jeg skal kaste op. Jeg fornemmer selv at det er tarmstop og tager på skadestuen, som indlægger mig med tarmslyng. Dagen efter bliver jeg akut fløjet til Bispebjerg Hospital og får besked om at jeg nok skal opereres.
Jeg oplevede præcist det samme tidligere på året, men slap heldigvis for operation, da de på Bispebjerg Hospital fik gjort så jeg havde passage og blev sendt hjem 2 dage efter. Det gik ikke denne gang. Jeg blev opereret den 30. oktober 2021 for anden gang på 7 år.
Jeg var selv kommet dertil, at jeg gerne ville opereres, da jeg var træt af smerter, bøvl med maven, tarmstop og hospitalsbesøg.
Blev udskrevet igen den 1. november 2021 og blev sygemeldt på ubestemt tid.

Der har været meget forskel på det efterfølgende forløb ved min anden kontra første tarmoperation.
Anden gang kontra første gang, var næsten stik modsat. Denne gang har jeg haft svært ved at komme på toilet og havde kort efter operationen forstoppelse og måtte kontakte Bispebjerg Hospital for råd. Sådan var det i ca. 3 uger.
Det har været lidt blandet herefter.
De sidste 14 dage har jeg oplevet stærke mavesmerter igen. Jeg kan ingenting spise uden at det giver mig oppustet mave, smerter og hyppige toiletbesøg. Hvilket er virkelig trælst, da det burde være bedre.

Jeg har været til konsultation hos min tarmlæge i onsdags og er nu startet på Imurel igen for at forebygge tarmslyng. Medicinen tager 3 måneder om at give effekt. Så jeg håber det bedste.


Fra Low FODMAP diæt til antiinflammatorisk livsstil

Da jeg vedrørende kosten er tilbage på 0 og Low FODMAP desværre ikke længere fungerer for mig, efter min anden operation, sadler jeg nu om og vil den næste måned spise antiinflammatorisk kost, for at se, om dét kan give en positiv effekt på mine tarme (og gigt i hoften).
Jeg har derfor hørt online foredrag med ernæringsekspert, Martin Kreutzer om anti-inflammatorisk kost, bestilt en af hans bøger, bl.a. tilmeldt mig grupper på facebook om emnet og læst andres historier og erfaringer med antiinflammatorisk kost. Tænker det er et forsøg værd. Dog med en reminder i baghovedet at jeg skal begrænse mit indtag af blomkål, broccoli og gulerod og må erstatte dette med andre fødevarer, for at passe på, det ikke sætter sig som prop i tarmen og giver tarmstop. Antiinflammatorisk livsstil er meget anderledes end Low FODMAP diæten, hvor mange fødevarer jeg tidligere skulle vælge fra, indgår i antiinflammatorisk kost, så jeg starter forsigtigt ud.

I går lavede jeg bl.a. Køleskabsgrød med blåbær, som har stået i køleskabet natten over. Grøden blev toppet med friske bær her til morgen og smagte rigtig godt.

Se opskrifter på køleskabsgrød

Jeg har i nogle år fast spist havregrød i forskellige afskygninger til morgenmad, men syntes køleskabsgrød mætter endnu mere.
Jeg fik lidt oppustet mave og senere mavekramper og måtte på toilet. Herefter havde jeg det fint igen. Mistænker selv at det er A-38 jeg ikke er så god til, så vil i dag i stedet lave en køleskabsgrød hvor jeg skifter A-38 ud med skyr.
Jeg ved det tidligere har taget ca. 10 dage for mig, at vende maven til nyt. Samtidig er jeg stadig i min healings proces af tarmen efter operationen, som kan tage op til 6 måneder, før den fungere normalt. Så jeg er optimistisk.

Jeg har også skiftet min laktosefrie minimælk ud i kaffen med plantebasseret mælk, og det giver faktisk en god fornemmelse i maven, kontra komælk. Så det vil jeg blive ved med.

I den kommende tid, vil jeg på CORI’s KØKKEN.dk poste opskrifter som er anti-inflammatoriske, efterhånden som jeg får lavet forskellige retter og snacks.

Har du som læser erfaringer med en antiinflammatorisk livsstil, høre jeg meget gerne fra dig i en kommentar herunder.

Tak fordi du læste med 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dette websted bruger cookies. Ved at fortsætte med at bruge dette websted accepterer du vores brug af cookies.