1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (53 votes, average: 3,96 out of 5)
Loading...
2,052 Views

Hvorfor det er en fordel af kende sit energiforbrug ved vægttab

Når du gerne vil ned i vægt, er det en fordel for dig at kende dit energibehov, så du ikke indtager mere energi end du forbrænder. Det lyder jo logisk nok, men hvis du ikke kender dit energiforbrug, er det ikke så ligetil, som man umiddelbart skulle tro.

Flere forstår måske ikke, hvorfor de ikke opnår *vægttab, når de umiddelbart spiser sundt, drikker godt med vand og bevæger sig dagligt.
Dette kan du få klarhed over, ved at få beregnet dit energibehov, også kaldet BMR (”Basal Metabolic Rate”)/ banalstofskifte.

Banalstofskiftet udgør livsnødvendige funktioner i kroppen, såsom vejrtrækning, kropstemperatur, hjerte- og hjernefunktion, fordøjelse m.m. Herudover bruger vores krop energi til muskelarbejde ved eks. gang, cykling, løft m.m. – Også kaldet energistofskiftet.

 

Beregning af energibehov

Dit energibehov beregnes udefra dit køn, alder, vægt og aktivitetsniveau set på 24 timer.
Ved at måle forbruget af ilt i forbindelse med en række forskellige aktiviteter du udfører, kan man komme frem til nogle aktivitetsspecifikke standardværdier kaldet MET (”Metabolic Energy Turnover”).
Disse beregninger tager udgangspunkt i ovennævnte, hvilket også gør beregningen specifik for den enkelte person/dig.

Når du kender dit energibehov, sagt med andre ord, hvad du forbrænder på 24 timer, kan denne udregning bruges til både vægttab, vægtøgning og til at opretholde vægten.

Som det måske siger sig selv, vil du skulle indtage færre kcal end du forbrænder, for at opnå vægttab, altså være i energiunderskud. Du skal omvendt være i energioverskud ved vægtøgning og i energibalance, for at blive på din nuværende vægt.

Det er nødvendigt at få beregnet flere værdier, (gerne for en hel uge), da dit aktivitetsniveau oftest varierer fra dag til dag.
Træner du flere gange om ugen, vil du på de dage du træner skulle indtage flere kcal, end på dage du ikke træner. Det er vigtigt du indtager ekstra energi de dage du træner, så dit energiunderskud ikke bliver for stort og du bliver utilpas. Det er også her vigtigt, at drikke ekstra væske, da du har svedt i forbindelse med din træning.

Har du dage hvor dit aktivitetsniveau er meget lavt, skal du indtage mindre energi, end på de dage du træner, ellers vil du opleve en vægtøgning/yoyo-vægt, hvilket gør det svært at gå ned i vægt.

 

Aktivitetsniveau

Når jeg skal udregne dit energibehov, har jeg brug for detaljeret at vide hvor aktiv du er, set på 24 timer ad gangen. Du vil derfor få til opgave at udfylde et aktivitetsskema, hvor du skriver dine trænings-, spise-, afslapnings- og sovetider i skemaet.

Det er nødvendigt for mig at vide hvad du laver og hvor længe, for at jeg kan beregne dit energibehov på den givne aktivitet.

Lad mig give dig et eksempel:

Åse er 69 år og vejer 62 kg
Åse har noteret i aktivitetsskemaet at hun sover 8 timer pr. nat.
Åse forbrænder 360 kcal pr. nat når hun sover 8 timer.

Et andet eksempel:

Camilla er 20 år og vejer 56 kg
Camilla har lige som Åse noteret at hun sover 8 timer pr. nat.
Camilla forbrænder 386 kcal pr. nat når hun sover 8 timer.

Energibehovet pr. nat for Åse og Camilla er altså forskelligt.

 

Kostdagbog

Ved at du også fører kostdagbog, kan der dannes et klart billede af, hvad du ret faktisk indtager af energi og sammenligne det med det du forbrænder.

Holder vi de to beregninger (dit energibehov og energiindtag) op mod hinanden, kan vi se om du indtager det du bør. Har du forsøgt at gå ned i vægt over længere tid uden held, vil aktivitetsskemaet kontra din kostdagbog afsløre hvor det går skævt. Det kan vi så rette op på.

 

Kan du se fidusen?

 

……………………….

* Det skal her nævnes, at biologiske, adfærdsmæssige og samfundsrelaterede faktorer også kan spille en rolle og forhindre et vægttab, når der tales om ekstrem overvægt.

 

 

 

5/5 - (1 vote)

Dette websted bruger cookies. Ved at fortsætte med at bruge dette websted accepterer du vores brug af cookies.