1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (39 votes, average: 4,10 out of 5)
Loading...
1 View
Jeg gør alle de rigtige ting – Hvorfor går jeg ikke ned i vægt?

 

Du gør alle de rigtige ting, men alligevel går du ikke ned i vægt… hvorfor?

For at opnå vægttab er der tre faktorer der spiller ind.. Først og fremmest skal din krop og psyke være i balance, for at smide de ønskede kilo, men det vender jeg lige tilbage til.

De tre faktorer for at opnå vægttab:

 • Kost
  Når du ønsker at gå ned i vægt, spiller din kost en væsentlig rolle. For at opnå et vægttab, skal din krop være i energiunderskud, hvilket vil sige, at dit kalorieindtag skal være mindre end det du forbrænder. Husk at det drikkelse du indtager, også tæller som kalorier.
 • Hvor meget du bevæger dig
  Dit aktivitetsniveau er en af de tre faktorer der spiller ind, i forbindelse med vægttab. Du er nødt til at røre dig og være fysisk aktiv hver dag i min. 30 min., og gerne meget mere. Pulsen skal helst op.
  Som nævnt under kost, skal du bevæge dig og forbrænde mere end det du indtager, for at opnå et vægttab.
 • Søvn
  Måske skulle man umiddelbart ikke tro, at søvn spiller en rolle i forbindelse med vægttab, men det gør den – en ret stor del faktisk. Sover du dårligt og får for lidt søvn, stresser du din krop, hvilket kan resulterer i øget fedtvækst og manglende evne til vægttab.

Det er dokumenteret at trangen til sukker, fedt og saltet mad, øges når vi er stressede. Herudover øges lagringen af fedt, da kortisol øger udskillelsen af sukker (glukose) i blodbanen og når dette er udnyttet som energikilde til muskler og hjerne nedbryder kortisol muskelmasse til energi. Det gør det stort set umuligt at tabe sig. Vores muskler er vores bedste ven, når det kommer til øget stofskifte. For høje niveauer af kortisol, sætter derfor stofskiftet ned, giver muskeltab og fedtophobninger.  Sammenhængen mellem stress og vægtøgning.


Vægttab starter med psyken

Som jeg startede med at fortælle, er vores psyke altafgørende for at opnå et positivt vægttab.
Når vi er træt og uoplagt (grundet for lidt søvn, stress, depression eller angst), er motivationen til at spise sundt og dyrke motion heller ikke så stor og det kan blive en ond cirkel – en cirkel der kan være meget svær at bryde…

Er du inde i en stresset periode i dit liv, såsom eks. flytning, økonomisk pres, læsning til eksamen, for mange aftaler og møder, skilsmisse, dødsfald i familien eller den nærmeste omgangskreds, er overskuddet til at spise sundt, (sund mad kræver ofte mere forberedning) som kan resultere i at vi i stedet tager noget nem og hurtig mad. Der ryger måske også lige en marsbar eller andre søde sager ned liiidt for ofte.

Vi er mere opgivende og mangler ofte gåpåmod i disse perioder i vores liv.

Det kan være enormt svært at opleve et vægttab ved eks. stress og sorg. Det bedste du kan gøre, er at få det bedre psykisk først, før du for alvor ligger din livsstil om – Sandsynligheden for at den bliver vedvarende er langt større.
Alligevel vil jeg sige at du skal spise sundt i det omfang du kan magte. Prøv at få rørt dig og gå turer i den friske luft. Er du stress ramt og tidligere ikke har dyrket motion eller trænet, skal du ikke begynde nu. Hård fysisk træning, kan forværre din situation og stresse kroppen yderligere.

Gør du nu også alt det rigtige? – Test dig selv
For at komme tilbage til de tre faktorer for at opnå vægttab, vil jeg her udfordre dig lidt. Spiser du sundt? Bevæger du dig dagligt min. 30 min.? Eller spiser du lidt for mange snacks og mellemmåltider? Eller måske drikker du mange kalorier??

For at du selv kan få et billede af hvad du rent faktisk indtager, så prøv at lave en kostdagbog hvor du skriver ALT ned hvad du indtager pr. dag. Ligeledes laver du en motionsdagbog, hvor du hver dag skriver ned hvor aktiv du har været. Skriv eks. gåtur i 1 time. Rengøring af hjemmet i 30 min. osv.

Efter 14 dage til 3 uger, burde der tegne sig et tydeligt mønster, som kan give dig større klarhed over, HVOR du skal skride til handling. Ofte tror vi selv at vi spiser, drikker og bevæger os som vi skal, men ved at nedskrive alt vi gør, kan vi opdage at vi måske spiser for meget/forkert, eller at vi drikker for mange kalorier, som vi slet ikke har tænkt på.

Livsstilsændring – læg en plan
Som med meget andet, er der ingen lette veje til vægttab. Desværre!
Når du ligger din livsstil om, for at opnå et sundere jeg og tabe kilo, er det en rigtig god idé at have en plan fra start;

 • Hvor meget skal du træne/motionerer?
 • Hvor mange kalorier skal du indtage pr. dag?

Sæt dig nogle delmål og arbejd ud fra dem. Gør din træning til en del af din hverdag, så du bare MÅ motionere – fordi du har lyst og det gør dig godt på flere planer.

Stem på fw-services

Dette websted bruger cookies. Ved at fortsætte med at bruge dette websted accepterer du vores brug af cookies.